EL TRANSPORT PÚBLIC ÉS UNA OPORTUNITAT A FAVOR DE LA BONA CONVIVÈNCIA CIUTADANA

EL TRANSPORT PÚBLIC COM A ESPAI DE CONVIVÈNCIA HA CENTRAT LA TERCERA JORNADA DEL CICLE DE DEBATS QUE HAN IMPULSAT L’EMPRESA DIREXIS TUSGSAL I LA FUNDACIÓ PER A LA SEGURETAT PÚBLICA

L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro i el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros han inaugurat la matinal de debat destacant el valor públic del servei de transport de passatgers i la necessitat de continuar la seva modernització atenent al nous requeriments dels usuaris i usuàries. I han coincidit que per fer-ho és determinant protegir la qualitat del servei a través de la incorporació de clàusules socials en els plecs de condicions dels concursos d’adjudicació.
 


Clicar imatge per ampliar
 

Marta Murrià, directora de l’Àrea de Convivència i Seguretat Urbana de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans vinculat a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha obert l’espai de reflexió amb una conferència en la que ha explicat com és de clau el transport urbà, no només des de la seva funcionalitat bàsica, sinó com un espai d’integració i interacció entre grups socials diferents i que han de ser obervats com una oportunitat per a la integració i la socialització de la diversitat que és concentra de manera molt específica en els espais urbans. Amb tot, ha reconegut la necessitat d’incorporar aquesta perspectiva en els treballs d’investigació social i també a la visió que tenen les administracions públiques en relació al transport de passatgers.

La jornada ha continuat amb una taula de debat que ha comptat amb la participació d’Ana Solà, directora de la consultora sobre transport, CINESI; Georgina Montesinos, vicepresidenta de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic, l’Intendent de la Guàrdia Urbana de Badalona, Valentín Anadón i el sostinspector de la Unitat de Seguretat Ciutadana del Cos de Mossos d’Esquadra, Lluís Soler. El debat va tenir un especial centre d’interès en relació al respecte i els valors del civisme i tot i que existeix una percepció generalitzada sobre el qüestionament de normes de conducta cívica, també van coincidir els participants en la necessitat d’evitar l’estigmatització de la gent jove.
 


Clicar imatge per ampliar
 

Com sempre, la periodista i conductora de la jornada, Sara Muñoz, va dedicar la part final dels debats a mantenir una conversa al voltant de les percepcions en relació a la seguretat i la convivència amb Glòria Bou, representant de l’Associació Deixem de ser Invisibles de Badalona i amb el vicepresident de la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona, Enrique Lara. Ambdós van accentuar la necessitat que el transport públic avanci en qualitat, en adaptació a la diversitat de capacitats i en la promoció d’actituts repectuoses, a la vegada que van reconèixer l’important avenç que en aquest sentit ha fet el servei de transport públic i van recordar els anys en que els veïns havien de “segrestar” autobusos per tenir un millor servei.

La Secretaria General de Transporte y Movilidad del Ministerio de Transporte Público, Movilidad y Agenda Urbana, María José Rallo,  juntament amb el Director General de Direxis TUSGSAL, Carles Fàbregas, van clausurar la jornada. La responsable del ministeri va expresar el seu compromís amb la millora del transport urbà a Catalunya amb inversions històriques.
 


Clicar imatge per ampliar