L’aliança entre TUSGSAL DIREXIS i la Fundació per a la Seguretat Pública va culminar amb l’organització conjunta d’aquestes sessions, que han servit per entendre i aprendre des d’una mirada compartida, amb la contribució d’especialistes, acadèmics, responsables polítics, tècnics, teixit social local i persones usuàries
El Director General de TUSGSAL, Carles Fàbregas, el President de la Fundació per a la Seguretat Pública, José Antonio Gázquez, el Subdirector General de TUSGSAL, José Maria Parra i el membre del patronat de la Fundació, Miquel Àngel Escobar han presidit aquest matí la presentació del document de conclusions i propostes d’actuació resultant del cicle de debats portat a terme els dies 2 de febrer, 2 i 30 de març de 2023 a Badalona. La seguretat, la qualitat i la convivència al voltant del transport públic van ser les tres premisses que van inspirar la celebració d’aquestes jornades, a les quals van assistir un total de 329 participants provinents d’un ventall ampli de sectors de la societat molt diferents.
Els objectius del cicle han consistit a donar una dimensió transversal al debat sobre la seguretat pública, incorporar actors nous i socialment rellevants, entendre que el transport públic i l’espai públic són el mateix i generar propostes de valor que incideixin sobre les polítiques públiques de seguretat. Amb les jornades-debats s’ha intentat elevar el compromís amb la seguretat a la categoria de valor social i projectar-lo davant de les institucions, usuaris i diferents actors socials de la comunitat.
El document final presentat avui,destinat al conjunt d’actors i institucions que van participar en el cicle, incorpora el detall dels objectius del cicle, les percepcions ciutadanes, el debat d’actors, l’anàlisi dels experts, les propostes d’actuació i el perquè de l’aliança enriquidora entre TUSGSAL i la Fundació per a la Seguretat Pública (han aprofitat el moment per signar la renovació del seu acord de col·laboració per impulsar activitats vinculades amb la seguretat al transport públic i amb la mobilitat viària). Ambdues entitats comparteixen visions complementàries, actituds proactives i objectius que pretenen incidir de forma sempre propositiva en el disseny de polítiques de transport públic i seguretat que ajudin a construir ’una societat més segura i per tant més lliure. Volem contribuir a la cohesió social i per això és vital tenir aliances per millorar la convivència i dur a terme una tasca de sensibilització i educació eficaç a llarg termini. El repte és continuar ser font de reflexió, coneixement i proposta al servei de les institucions.